Sosyal Medya

Güncel

Bakan: '3’üncü nükleer santral için yer tespit ediliyor'

Bakan Albayrak, Türkiye'nin uzun süredir nükleer hayali olduunu belirtirken, Türkiye'de nükleer karşıtı bir lobi olduğunu işaret etti.



G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde Çin'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, nükleer enerji konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
 
Aynı zamanda Türkiye-Çin Karma Ekonomik Komisyon (KEK) BaÅŸkanı olan Berat Albayrak, Türkiye’de nükleer enerji karşıtı bir lobinin olduÄŸuna iÅŸaret ederken, Türkiye’nin 1956’dan beri nükleer enerji rüyası olduÄŸuna dikkat çekti. 
 
'BÄ°R NUMARA VAR DEMEKTÄ°R'
 
Albayrak, “Ama bizim döneme kadar ekonomide, siyasette, bürokraside bir yerlere takıldı, faaliyete geçemedi. Büyük bir direnç var. 60 yıldır tüm dünyaya ‘helal’ olan bir teknoloji Türkiye’ye ‘haram’ deniliyorsa, orada bir numara var demektir. Farklı lobiler ne söylerse söylesin, Türkiye’nin nükleere sahip olması ÅŸart” ifadesini kullandı.
 
3. NÃœKLEER SANTRAL GELÄ°YOR
 
3’üncü nükleer santralın yerinin önümüzdeki günlerde açıklanacağı bilgisini veren Albayrak, “Burada duygusal davranmıyoruz. Fay hattına, askeri bölgelere, su ve hava yollarına yakınlık gibi kriterlere bakılıyor. Seçenekler masaya konulacak, üst düzey istiÅŸare ile stratejik bir karar verilecek” dedi. 
 
KASIM'DA TÃœRKÄ°YE TOPLANTISI
 
Albayrak, 7 yıldır Türkiye-Çin Karma Ekonomik Komisyon toplantısının yapılmadığını hatırlatırken, “7 yıl aradan sonra önümüzdeki kasım ayında Türkiye’de toplanacağız” dedi.
 
YOZGAT'TA SARI PASTA
 
Albayrak, nükleerde uranyum altyapısını oluÅŸturmanın önemine dikkat çekip “Sarı pasta dediÄŸimiz uranyumda Yozgat Sorgun’da 20-30 yıllık, 5-6 bin ton rezervli saha var. Yabancı firma iÅŸletiyor. Türkiye nükleer teknolojiye geçerse doÄŸal kaynakları itibarıyla altyapısı hazır. Ä°thal edebilir, zenginleÅŸtirme altyapısı kurabilir veya 3’üncü ülkelerde rafine altyapısı ile birlikte ortak yatırım yapılabilir” dedi.
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.